BLOG

Stappenplan vervangen intercomsysteem

– Het juiste intercomsysteem voor je VvE in 3 stappen
– Geschreven door: Berto Middelkamp.

Vragen over Evercom voor VvE’s?
Neem contact met ons op

BLOG

Stappenplan vervangen intercomsysteem

– Het juiste intercomsysteem voor je VvE in 3 stappen
– Geschreven door: Berto Middelkamp.

Vragen over Evercom voor VvE’s?
Neem contact met ons op

Het juiste intercomsysteem voor je VvE in 3 stappen

Het kiezen van het juiste intercomsysteem voor je Vereniging van Eigenaren (VvE) is een belangrijke beslissing die bijdraagt aan de veiligheid en het gemak van alle bewoners. Een intercomsysteem gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee, waarna het vaak noodzakelijk is om het te vervangen. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om het systeem te moderniseren en gebruik te maken van de nieuwste mogelijkheden welke nu beschikbaar zijn.

Om je te helpen bij deze keuze, hebben we een beknopt stappenplan opgesteld dat je door het proces leidt. Volg deze drie stappen om het ideale intercomsysteem voor je VvE te vinden.

Stap 1: Huidige situatie.
Stap 2: Bewonersbehoeften.
Stap 3: Advies door een expert.
Conclusie.

Stap 1: Huidige situatie

Voordat je een intercomsysteem kiest, is het belangrijk om de specificaties van het huidige gebouw en appartementencomplex te begrijpen:

 • Aantal ingangen: Hoeveel ingangen/portieken heeft het appartementencomplex?
 • Aantal toestellen: Hoeveel appartementen en intercom toestellen zijn er? Penthouses hebben vaak meerdere intercom toestellen.
 • Type gebouw: Is het een hoogbouw, een rijtjeshuis, of een complex met meerdere gebouwen?
 • Huidig intercomsysteem: Welk type intercomsysteem hangt er nu in de woning? Is dit een video intercom of audio intercom?
 • Merk huidig intercomsysteem: Welk merk systeem is geplaatst? Comelit, Golmar, Evercom of bijvoorbeeld Siedle.
 • MJOP: In het meerjaren onderhoudsplan (MJOP) staat welk onderhoud de komende jaren aan uw appartementencomplex moet plaatsvinden.

Bij het vervangen van een oud video intercomsysteem zul je altijd rekening moeten houden met het toepassen van een renovatieplaat of het opnieuw behangen/verven van uw muur. Dat komt doordat de hedendaagse video intercoms aanzienlijk kleiner zijn dan de video intercoms van vroeger. Neem als voorbeeld de Comelit Genius of Golmar Platea toestellen.

Belangrijk is om de leeftijd van de huidige systemen te achterhalen en te kijken wanneer de vervanging gepland is volgens het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Dit plan geeft aan wanneer welk onderhoud moet plaatsvinden en wat de kosten hiervan zullen zijn. Aangezien het intercomsysteem en de bijbehorende randapparatuur onderdeel zijn van de Vereniging van Eigenaars (VvE), is het cruciaal om dit onderwerp binnen de VvE te bespreken.

Stap 2: Bewonersbehoeften

Betrek de bewoners bij het proces om hun wensen en behoeften te identificeren. Maak een werkgroep binnen de VvE om dit proces te begeleiden. Tijdens een Algemene Ledenvergadering (ALV) kan worden besloten wie deel uitmaakt van de “intercom vervangen werkgroep “. Wellicht is er in het verleden als eens een onderzoek gedaan in VvE om de intercom te vervangen. Vergeet niet, enthousiaste VvE-bestuurders die het voortouw nemen in dit traject verdienen alle lof en ondersteuning.

 • Gebruiksgemak: Welke functies zijn gewenst, zoals videocommunicatie, hoorhulpmiddelen?
 • Veiligheid: Welke veiligheidsmaatregelen zijn noodzakelijk? Overweeg functies zoals deurvergrendeling op afstand, opname van bezoekers, en automatische deuren die openen als je de deur ontgrendelt vanuit het appartement.
 • Toegangscontrole: Overweeg systemen met opties voor toegangscodes, keycards, en automatische deuren als upgrade van de portiek en veiligheid.
 • Mogelijkheden systeem: Een groot scherm, een grote kijkhoek en eenvoudige bediening.

Bij de overstap van een audio-intercomsysteem naar een video-intercomsysteem kan het voorkomen dat sommige bewoners liever bij het vertrouwde audiogedeelte blijven en geen behoefte hebben aan video. Dit kan soms tot onderlinge discussies leiden. Gelukkig is het mogelijk om systemen te installeren die voorbereid zijn op video. Hierdoor kunnen zowel audio- als videointercoms naast elkaar gebruikt worden, wat tegemoetkomt aan de voorkeuren van alle bewoners.

Stap 3: Advies door een expert

Het bepalen van de eisen en de bewonersbehoefte hangt vaak nauw samen met de mogelijkheden van de huidige situatie. Daarom adviseren wij om uw huidige situatie te laten toetsen door een intercom expert. De expert kan u voorzien van deskundig advies dat rekening houdt met uw huidige situatie, uw wensen en de bestaande bekabeling. Uw wensen worden zorgvuldig getoetst aan het bouwbesluit om ervoor te zorgen dat alles voldoet aan de wettelijke eisen.

Bij het selecteren van een intercom merk & intercom installateur zijn verschillende factoren van cruciaal belang. Door de jaren heen zijn veel fabrikanten, importeurs en installateurs van intercomsystemen failliet gegaan, wat ertoe heeft geleid dat complete systemen vroegtijdig vervangen moesten worden vanwege het ontbreken van vervangende onderdelen.

Conclusie

Het kiezen van het juiste intercomsysteem voor je VvE hoeft geen ingewikkeld proces te zijn. Door de behoeften en eisen van het gebouw en de bewoners te analyseren en in gesprek te gaan met een intercom expert, kun je een intercom systeem selecteren dat perfect past bij de VvE. Volg deze drie stappen en geniet van de voordelen van een veilig en efficiënt intercomsysteem. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij de vervanging van het intercomsysteem om de volgende redenen:

 1. Betrouwbaarheid en continuïteit: Een intercomsysteem van een betrouwbare fabrikant of importeur garandeert langdurige beschikbaarheid van onderdelen en technische ondersteuning, waardoor het risico op vroegtijdige systeemvervanging wordt verminderd.
 2. Gebruikersgemak en tevredenheid: Door een systeem te selecteren dat aan de behoeften en voorkeuren van alle bewoners voldoet, wordt de gebruiksvriendelijkheid vergroot en worden mogelijke onenigheden of ontevredenheid onder de bewoners voorkomen.
 3. Kostenbesparing op de lange termijn: Een duurzaam en kwalitatief hoogstaand intercomsysteem kan de noodzaak van frequente intercom reparaties en vervangingen verminderen, wat leidt tot lagere onderhoudskosten en een betere investering op de lange termijn.

Verhoog de veiligheid van uw appartementencomplex met het Evercom intercomsysteem! Intercom vervangen.

Offerte aanvragen

VvE’s beheerders die kiezen voor een Evercom deurbel systeem